Effect of watermelon and carrot combination juice on blood pressure changes in hypertension patients at Andalas Public Health Center Padang City

Main Article Content

Salma Salma
Kasmiyetti Kasmiyetti
Irma Eva Yani

Abstract

Hypertension is one of the most prevalent non-communicable diseases and remains a major public health problem that increases the risk of cardiovascular morbidity and mortality. Dietary modification, especially increased intake of fruits and vegetables, is considered an effective non-pharmacological approach to control blood pressure. This study aims to examine the effect of giving a combination of watermelon and carrot juice on changes in blood pressure in hypertensive patients, using a pre-experimental design (one-group pretest-posttest design) and purposive sampling technique. Data analysis consisted of univariate and bivariate analyses with a dependent T-test to examine the average differences in blood pressure changes for each respondent. The results showed an average initial systolic blood pressure of 149.00 mmHg and a final systolic pressure of 133.00 mmHg, while the average initial diastolic blood pressure was 93.65 mmHg and the final diastolic pressure was 87.47 mmHg. Furthermore, there was a significant difference between the average blood pressure before and after treatment (p<0.05). This study concludes that giving a combination of watermelon and carrot juice affects both systolic and diastolic blood pressure changes in hypertensive patients (p-value < 0.001).

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Salma, S., Kasmiyetti, K., & Yani, I. E. (2025). Effect of watermelon and carrot combination juice on blood pressure changes in hypertension patients at Andalas Public Health Center Padang City. Nutri-Sains: Jurnal Gizi, Pangan Dan Aplikasinya, 9(1), 1–8. https://doi.org/10.21580/ns.2025.9.1.17323
Section
Articles

References

Adibah, Y., Indrayani, T., & Julia Rifiana, A. (2020). Pengaruh pemberian jus semangka terhadap perubahan tekanan darah pada penderita hipertensi. Carolus Journal of Nursing, 3(1), 33. https://doi.org/10.37480/cjon.v3i1.49

Almatsier, S. (2003). Prinsip dasar Ilmu Gizi. In https://perpustakaan.stikestms.ac.id/index.php?p=show_detail&id=3802 (3rd ed.). Gramedia Pustaka Utama.

Amran, Y., Febrianti, F., & Irawanti, L. (2010). Pengaruh tambahan asupan kalium dari diet terhadap penurunan hipertensi sistolik tingkat sedang pada lanjut usia. Kesmas, 3. https://doi.org/10.21109/kesmas.v5i3.145

Angesti, A. N., Triyanti, T., & Sartika, R. A. D. (2018). Riwayat hipertensi keluarga sebagai faktor dominan hipertensi pada remaja Kelas XI SMA Sejahtera 1 Depok tahun 2017. Buletin Penelitian Kesehatan, 46(1), 1–10. https://doi.org/10.22435/bpk.v46i1.41

Ansar, J., Dwinata, I., & M, A. (2019). Determinan kejadian hipertensi pada pengunjung Posbindu di wilayah kerja Puskesmas Ballaparang Kota Makassar. Jurnal Nasional Ilmu Kesehatan (JNIK) LP2M Unhas, 1(3), 28–35. https://journal.unhas.ac.id/index.php/jnik/article/view/6083

Arianto, A., Purba, R., Ginting, D. S., & Sudewi Pratiwi Sitio, S. (2020). Pemberian jus semangka efektif dalam menurunkan tekanan darah tinggi pada penderita hipertensi. Jurnal Penelitian Keperawatan Medik, 3(1), 22–29. http://ejournal.delihusada.ac.id/index.php/JPKM

Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan, -. (2019). Laporan Provinsi Sumatera Barat Riskesdas 2018. In https://repository.badankebijakan.kemkes.go.id/id/eprint/3906/.

Destiani, A., Isfandiari, M. A., & Fajariyah, R. N. (2021). Risiko pola konsumsi dan status gizi pada kejadian hipertensi masyarakat migran di Indonesia. National Nutrition Journal, 16(2), 194–199.

Dinas Kesehatan Kota Padang. (2020). Laporan tahunan Dinas Kesehatan Kota Padang tahun 2019. Dinas Kesehatan Kota Padang.

Fitri, N., & Awaluddin, A. (2021). Pengaruh pemberian jus wortel terhadap penurunan tekanan darah pada penderita hipertensi. Jurnal Kesehatan Mahataru, 2(2), 36–46.

Fitri, Y., Rusmikawati, R., Zulfah, S., & Nurbaiti, N. (2018). Asupan natrium dan kalium sebagai faktor penyebab hipertensi pada usia lanjut. AcTion: Aceh Nutrition Journal, 3(2), 158–163. https://doi.org/10.30867/action.v3i2.117

Hariawan, H., & Tatisina, C. M. (2020). Pelaksanaan pemberdayaan keluarga dan senam hipertensi sebagai upaya manajemen diri penderita hipertensi. Jurnal Pengabdian Masyarakat Sasambo, 1, 75. https://doi.org/10.32807/jpms.v1i2.478

Laila, W., Nurhamidah, N., & Santika, L. (2019). Pengaruh pemberian jus wortel terhadap penurunan tekanan darah pada penderita hipertensi derajat 1 lansia umur 50-70 tahun di wilayah kerja Puskesmas Tapus Kabupaten Pasaman Timur. Prosiding Seminar Kesehatan Perintis, 2(1), 29. https://jurnal.upertis.ac.id/index.php/PSKP/article/view/385

Nurdin, N., Syafrina, N., Rosali, M., Ellisa, E., & Putri, R. S. (2020). Pemanfaatan jus wortel terhadap penderita hipertensi di RT 002 RW 004 Kelurahan Tarok Dipo Kecamatan Guguk Panjang Kota Bukittinggi. Empowering Society Journal, 1(1), 33–38.

Nurleli, N. (2019). Pengaruh pemberian jus semangka terhadap penurunan tekanan darah penderita hipertensi di wilayah kerja Puskesmas Leworeng. Jurnal Kesehatan Masyarakat Mulawarman (JKMM), 1(2), 73–86. https://doi.org/10.30872/jkmm.v1i2.2852

Puskesmas Andalas. (2020). Laporan tahunan Puskesmas Andalas tahun 2020. Puskesmas Andalas.

Suprayitno, E., & Damayanti, C. N. (2020). Modul selfcare (perawatan diri) penderita hipertensi. Fakultas Ilmu Kesehatan, Universitas Wiraraja.

Sutomo, B. dan D. K. (2016). Resep jus dan ramuan herbal. Kawan Pustaka.

Zainuddin, A., & Yunawati, I. (2019). Asupan natrium dan lemak berhubungan dengan kejadian hipertensi pada lansia di wilayah Poasia Kota Kendari. Https://Www.Semanticscholar.Org/Paper/ASUPAN-NATRIUM-DAN-LEMAK-BERHUBUNGAN-DENGAN-PADA-DI-Zainuddin-Yunawati/702d89bd59ccffa625498d297fab56113720d731.