STATUS GIZI, ASUPAN CAIRAN DAN KEBUGARAN JASMANI ATLET DI PERSATUAN BULUTANGKIS KABUPATEN KUDUS

Fitri Rachma  -  Universitas Muhammadiyah Surakarta, Indonesia
Siti Zulaekah*  -  Universitas Muhammadiyah Surakarta, Indonesia

(*) Corresponding Author

Achievement of badminton athlete performance is supported by excellent physical fitness, normal nutritional status and adequate fluid intake. The purpose of this study was to determine the relationship of nutritional status and fluid intake with physical fitness athletes in Badminton Association of Kudus Regency. This research is an observational research with cross sectional approach. The populations in the study were badminton athletes in Kudus Region who met the inclusion criteria. Samples used 33 samples from the total population of 85 samples. Analysis of the relationship of nutritional status and fluid intake with athlete's physical fitness using Pearson Product Moment test. Based on the test of the relationship of nutritional status with athlete physical fitness obtained p value = 0.386. Analysis of the relationship of fluid intake with athlete's physical fitness obtained p value = 0.450. This study can be concluded that there is no relationship of nutritional status and fluid intake with athlete's physical fitness.

 


Keywords: nutritional status; fluid intake; physical fitness

  1. Afifi SN. 2015. Kondisi Fisik Atlet Bulutangkis Klub Djarum dan Faktor yang Mempengaruhi. [skripsi]. Semarang : Progam Sarjana Universitas Negeri Semarang
  2. Andayani R. 2012. Perbedaan Rerata Nilai VO2max antara Mahasiswa yang teratur Berolahraga dan Mahasiswa yang Tidak Teratur Berolahraga di Universitas Tunas Pembangunan Surakarta. [skripsi]. Surakarta : Progam Sarjana Universitas Muhammadiyah Surakarta
  3. Barasi ME. 2007. At a Glance Ilmu Gizi. Dialih bahasakan oleh Halim H. Jakarta: Erlangga
  4. Campos FAD, Daros LB, Mastrascusa V, Dourado AC, Stanganelli LCR. 2009. Characteristics of Badminton Players. Journal of Biomotricity. 3 (2) : 146-151.
  5. Daries HN, Noakes TD, Dennis SC. 2000. Effect of Fluid Intake Volume on 2-h Running Performances in a 25 Degrees C Environment. Med Sci Sport Exerc 10: 1783-9
  6. Hanum FN. 2011. Hubungan Karakteristik Atlet, Pengetahuan Gizi, Konsumsi Pangan dan Tingkat Kecukupan Gizi terhadap Kebugaran Atlet Bola Basket di SMP/SMA Ragunan Jakarta Selatan. [skripsi]. Bogor : Progam Sarjana Institut Pertanian Bogor.
  7. Hermawan L, Subiyono HS, Rahayu S. 2012. Pengaruh Pemberian Asupan Cairan (Air) terhadap Profil Denyut Jantung pada Aktivitas Aerobik. Journal of Sport Sciences and Fitness. Fakultas Ilmu Keolahragaan Universitas Negeri Semarang. 1 (2): 14 dan 19. ISSN 2252-6528
  8. Huldani. 2012. Status Gizi Mempengaruhi Konsumsi Oksigen Maksimal (VO2Maks) Siswa Pondok Pesantren Darul Hijrah. Hasil Penelitian. 39 (3): 194-195
  9. Imaduddin MAH. 2012. Hubungan antara Karakteristik Atlet, Tingkat Kecukupan Gizi dan Status Gizi dengan Tingkat Kebugaran Atlet Tae Kwon Do di SMA Ragunan Jakarta. [Skripsi]. Bogor : Progam Sarjana Institut Pertanian Bogor
  10. Kemenkes. 2011. Keputusan Menteri Kesehatan Republik Indonesia tentang Standar Antropometri Penilaian Status Gizi Anak. Jakarta : Kemenkes RI
  11. Magfirah F, Wijanarka A, Arovah NI. Tanpa Tahun. Hubungan Tingkat Pengetahuan Gizi Olahraga, Frekuensi Konsumsi Suplemen dan Status Gizi dengn Kebugaran Jasmani Atlet di Klub Sepakbola PSIM Yogyakarta.
  12. Phoumsoupha M, Laffaye G. 2015. The Science of Badminton: Game Characteristics, Anthropometry, Physiologgy, Visual Fitness and Biomechanics. France: CIAMS-Motor Control and Perception Group, Sport Sciences Department, Universite Paris
  13. Prabowo BH. 2013. Peran PBSI Kudus terhadap Pembinaan Klub Bulutangkis di Kabupaten Kudus Tahun 2013. [skripsi]. Semarang : Fakultas Ilmu Keolahragaan Universitas Negeri Semarang.
  14. Rahmawati, M. 2015. Menu Tepat Makanan Atlet 11 Olahraga Terpopuler. Yogyakarta: Pustaka Baru Press
  15. Ramdhan, RI. 2016. Hubungan antara Status Hidrasi serta Konsumsi Cairan pada Atlet Bola Basket Putra dan Putri Kejurda Kelompok Usia 18 Tahun Kabupaten Indramayu. [skripsi]. Yogyakarta : Fakultas Ilmu Keolahragaan Universitas Negeri Yogyakarta.
  16. Wiarto, G. 2015. Panduan Berolahraga Untuk Kesehatan dan Kebugaran. Yogyakarta: Graha Ilmus

Open Access Copyright (c) 2017 Nutri-Sains : Jurnal Ilmiah Gizi, Pangan & Aplikasinya
License URL: https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Publisher
Program Studi Gizi Fakultas Psikologi dan Kesehatan (FPK)
Universitas Islam Negeri Walisongo Semarang
Jl. Prof. Hamka KM.2, Semarang, Central Java, Indonesia
Email: nutrisains@walisongo.ac.id

 

apps