Berat Badan, Asupan Energi, dan Status Gizi Tinggi Badan Menurut Usia Berkorelasi dengan Perkembangan Motorik Kasar Anak Usia 4-5 Tahun
DOI:
https://doi.org/10.21580/ns.2024.8.1.17714Keywords:
body weight, energy intake, gross motor skills development, nutritional status, berat badan, asupan energi, perkembangan motorik kasar, status giziAbstract
This study aims to determine corelation body weight, head circumference, nutritional status, and energy intake with gross motor skills development at the age of 4-5 years in Kindergarden Qurotal Ayun Malang. The study used a correlative descriptive design with a population 44 people. All population is used as a sample with total sampling technique. Data collection used digital scales, microtoice, medline, Semi Quantitative-Food Frequency Questionnaire and gross motor skills development assessment sheets. The analysis technique uses Rank Spearman's test. The results showed body weight (p-value: 0.001; r: 0.792), nutritional status (height/age) (p-value: 0.008; r: 0.395), and energy intake (p-value: 0.000; r: 0.630) significantly related to motoric development. Factors that were not significantly related were head circumference (p-value: 0.074) and nutritional status (weight/height) (p-value: 0.731). The conclusion of this study is that increased body weight, nutritional status (height/age) and energy intake are significantly related to increasing gross motor skills development scores of children aged 4-5 years.
Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui korelasi berat badan, lingkar kepala, status gizi, dan asupan dengan perkembangan motorik pada usia 4-5 tahun di TK Qurotal Ayun Malang. Penelitian menggunakan desain deskriptif korelatif dengan populasi usia 4–5 tahun beserta orang tuanya, berjumlah 44 orang. Seluruh populasi dijadikan sampel dengan teknik total sampling. Teknik analisis data menggunakan distribusi frekuensi dan uji Rank Spearman. Pengumpulan data menggunakan timbangan digital, microtoice, medline, Semi Quantitative-Food Frequency Questionnaire dan lembar penilaian motorik kasar. Hasil penelitian menunjukan berat badan (p-value: 0,001; r: 0,792), status gizi (TB/U) (p-value: 0,008; r: 0,395), dan asupan energi (p-value: 0,000; r: 0,630) berkorelasi bermakna dengan perkembangan motorik kasar. Faktor yang tidak berkorelasi bermakna adalah lingkar kepala (p-value: 0,074; r: 0,272) dan status gizi (BB/TB) (p-value: 0,731; r: 0,053). Kesimpulan penelitian ini adalah peningkatan berat badan, status gizi (TB/U) dan asupan energi berhubungan bermakna dalam meningkatkan skor perkembangan motorik kasar anak usia 4-5 tahun.
Downloads
References
Adriani, M., Wirjatmadi, B. (2016) ‘Peranan Gizi Dalam Siklus Kehidupan’, Jakarta: Prenada Media.
Amanda, A. (2014) Hubungan asupan zat gizi (energi, protein, besi dan seng), stunting dan stimulasi psikososial dengan status motorik anak usia 3-6 tahun Di Paud Wilayah Binaan Puskesmas Kecamatan Kebayoran Lama Tahun 2014. Skripsi, UIN Syarif Hidayatullah, Jakarta.
Black, M. (2017) ‘Early childhood development coming of age: science through the life course’, The Lancet, 389(10064), pp. 77–90.
Farwati, L. (2020) ‘Hubungan pengasuhan, asi eksklusif, dan pengetahuan ibu dengan picky eating anak pra-sekolah’, Indonesian Journal Of Health Development, 2(01), pp. 25–34.
Guyton, Hall, J.E. (2019) Buku Ajar Fisiologi Kedokteran. New York: Elsevier Health Sciences.
Hardiansyah, A., Hardinsyah, H., Sukandar, D. (2018) ‘Kesesuaian konsumsi pangan anak indonesia dengan pedoman gizi seimbang’, Nutri-Sains: Jurnal Gizi, Pangan Dan Aplikasinya, 1(2), pp. 35–45.
Hardianti, R., Dieny, F.F., Wijayanti, H.S. (2018) ‘Picky eating dan status gizi pada anak prasekolah’, Jurnal Gizi Indonesia, (6(2)), pp. 123–130.
Harlistyarintica, Y., Fauziah, P.. (2020) ‘Pola asuh autoritatif dan kebiasaan makan anak prasekolah’, Jurnal Pendidikan Anak Usia Dini, (5(1)), pp. 867–878.
Huda, N., Dewi, W.N.. (2018) ‘Hubungan antara tingkat asupan gizi dan perkembangan motorik kasar pada anak usia 4-6 tahun di Kota Semarang’, Journal Of Studies In Early Childhood Education (J SECE), 1(2), pp. 149–156.
Jatim, P. (2022) Profil Kesehatan Provinsi Jawa Timur Tahun 2022. Surabaya. Available at: https://dinkes.jatimprov.go.id/Userfile/Dokumen/Profil kesehatan jatim 2022.Pdf.
Kemenkes (2019) ‘Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 28 Tahun 2019 Tentang Angka Kecukupan Gizi Yang Dianjurkan Untuk Masyarakat Indonesia’.
Kemenkes (2022) ‘Survei Status Gizi Indonesia (Ssgi) 2022’. Available at: https://layanandata.kemkes.go.id/Katalog-Data/Ssgi/Ketersediaan-Data/Ssgi-2022.
Khadijah, Nurul, A. (2020) ‘Perkembangan fisik motorik anak usia dini: teori dan praktik’, Jakarta: Kencana.
Lolombulon, J. H. (2020) ‘Analisis Data Statistika Bagi Penelitian Kedokteran dan Kesehatan’. Yogyakarta: ANDI
Masykuroh, K., Chandra, D.S., Eka, H. (2022) Modul Psikologi Perkembangan. Jakarta: CV Feniks Muda Sejahtera.
Nicolaou, L. (2020) ‘Factors associated with head circumference and indices of cognitive development in early childhood’, BMJ Glob Health, 5(10).
Olivia, S. (2015) ‘Deteksi Dini Psikologi’, Jakarta: Elex Media Komputindo.
Permendikbud (2014) ‘Peraturan Menteri Pendidikan Dan Kebudayaan Republik Indonesia Nomor 137 Tahun 2014 Tentang Standar Nasional Pendidikan Anak Usia Dini’. Available at: https://jdih.kemdikbud.go.id/Sjdih/Siperpu/Dokumen/Salinan/Permendikbud no 137 tahun 2014.Pdf .
Putri, S.H.S. (2018) ‘Statistika Gizi Dan Pangan’, Malang: Lppm Stikes Widya Cipta Husada.
Rocha, F.P. (2022) ‘Weight-for-height, body fat, and development in children in the East Asia and Pacific Region’, Jama New Open, 5(1), p. e2142458.
Rochmawati, N.I. et al. (2022) ‘Stunting Bagaimana Cara Penanggulangannya’, Klaten: Penerbit Lakeisha.
Rohajatien, U., Hasdianah, H.R., Kasil, R. (2017) ‘Gizi Dalam Biologi Modern’, in. Malang: MNC Publishing.
Sari, D., Sari, I. (2022) ‘Stunting dan perkembangan balita usia 36-59 bulan di Jakarta Dan Papua’, Nutri-Sains: Jurnal Gizi, Pangan Dan Aplikasinya, 6(2), pp. 113–124.
Prastika, H. D., Sumarmi, S. (2020) ‘“Hubungan Sulit makan pangan hewani, tingkat asupan energi, asam folat, dan seng dengan perkembangan motorik halus dan motorik kasar anak prasekolah di TK Kristen Setabelan Surakarta”’, Amerta Nutrition, 4(1), pp. 8–12.
Swarjana, I.K. (2022) ‘Populasi-Sampel, Teknik Sampling & Bias Dalam Penelitian’, Jakarta: Penerbit Salemba.
WHO (2014) ‘Global Nutrition Targets 2025: Wasting Policy Brief’. Available at: https://www.who.int/Publications/I/Item/Who-Nmh-Nhd-14.8 .
WHO (2015) ‘Stunting in a nutshell’. https://www.who.int/news/item/19-11-2015-stunting-in-a-nutshell
Downloads
Additional Files
Published
Issue
Section
License
The copyright of the received article shall be assigned to the journal as the publisher of the journal. The intended copyright includes the right to publish the article in various forms (including reprints). The journal maintains the publishing rights to the published articles. Therefore, the author must submit a statement of the Copyright Transfer Agreement.*)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
In line with the license, authors and any users (readers and other researchers) are allowed to Share: copy and redistribute this material in any form or format; Adapt: modify, change, and make derivatives of this material for any interest, including commercial interest, In addition, the material must be given appropriate credit, provided with a link to the license, and indicated if changes were made.
________
*) Authors whose articles are accepted for publication will receive confirmation via email and send a Copyright Transfer Agreement.